Sprawozdanie z realizacji przez Towarzystwo Wspierania Rodziny i Dziecka Alia Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 na terenie gminy Skoki
PODPROGRAM 2018 – efekty
Towarzystwo Wspierania Rodziny i Dziecka Alia z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 969 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 48,8492 ton żywności;
– 4687 paczek żywnościowych;
– 0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2018 dla 969 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 2 spotkania dla 42 uczestników
- Kulinarne – 2 spotkania dla 29 uczestników
Antoni Kasica