Przepisy z tradycją: czyli smakujemy lokalnie z Kołem Gospodyń Wiejskich w Łosińcu

134

Pod tym właśnie hasłem przebiegała promocja książki kucharskiej Koła Gospodyń Wiejskich w Łosińcu, która odbyła się w sobotę, 19 października na boisku wiejskim w Łosińcu.

,,Wydanie książki ,,Przepisy z tradycją”, to zwieńczenie naszej pracy, poprzedzonej zbieraniem przepisów, tworzeniem szaty graficznej, edycją i oczekiwaniem na rezultaty. Wszystkie prace robiłyśmy we własnym zakresie, tym bardziej cieszymy się mogąc trzymać w ręku owoc naszego trudu”- mówią członkinie Koła.

Pomysł stworzenia książki zrodził się na etapie zgłoszenia do drugiej edycji ogólnopolskiego programu grantowego ,,Smakujemy Lokalnie”, organizowanego przez Carrefour Polska Sp. z o.o., pod patronatem honorowym Narodowego Instytutu Kultury  i Dziedzictwa Wsi. Program miał na celu promocję polskiej tradycji kulinarnej oraz wspieranie przedsiębiorczości kobiet. Panie z Łosińca zgłosiły tradycyjną wielkopolską potrawę – polewkę z białym serem i smażonymi pyrami, która przyniosła im sukces. Dzięki wygranej mogły urzeczywistnić swoje plany wydając książkę.

-,,Książka podzielona jest na 5 sekcji: zupy, dania obiadowe, przetwory, napoje i ciasta. Razem 42 sprawdzone przepisy, w które wkładamy serce i miłość do bliskich”- dodają gospodynie.

Podczas degustacji dań z książki, spróbować można było 22 specjałów. Serwowano między innymi zwycięskie danie – czyli polewkę. Ponadto gospodynie przygotowały: zupę gulaszową i porową, dania obiadowe, jak: zapiekanki, roladki z cukinii, pieczeń, czy naleśniki. Nie obyło się bez pyry z gzikiem, świeżo wyciskanego soku, oraz deseru składającego się z aż 9 różnych ciast. Razem wydano około 450 porcji degustacyjnych. Stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem.

Dla dzieci zorganizowany został dyniowy kącik tematyczny, w którym mali milusińscy mogli przyozdobić dynię i sami zostać pomalowani.

W imieniu organizatorów dziękujemy za przybycie i dzielenie z nami radości!

Katarzyna Patelska