Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „7 Ryb” 24 listopada podczas XIII Gali Rzeczy Ciekawych organizowanej w Skokach, już po raz drugi zorganizowało konkurs pn. Produkt Lokalny LGR „7 Ryb”.
Celem głównym konkursu była wybranie kolejnych produktów lokalnych na obszarze działania stowarzyszenia i wpisanie ich listę produktów lokalnych. W konkursie udział wzięło 11 drużyn, które do konkursu zgłosiły łącznie 17 produktów z obszaru stowarzyszenia. Produkty oceniane były przez Jury w składzie: Przewodnicząca– Dorota Knopczyńska, Członkowie: Magdalena Wołkow, Natalia Elmann i Wiesław Ewertowski. Przy ocenie potraw brano pod uwagę następujące kryteria: aranżacja dania, sposób wytwarzania produktu i dobór składników, pomysłowość i kreatywność przepisu, związek produktu z obszarem oraz smak.
Ponieważ wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania i przygotowali wspaniałe potrawy czy produkty, Jury miało nie lada wyzwanie aby wybrać zwycięski produkt. Po degustacji potraw i długich obradach Jury wyłoniła zwycięzców II konkursu.
I tak miejsca kolejno zajęli:
I – Pasieka nad stawem Renata i Roman Szepielak za produkt „Sokomiód z aronii” – nagroda 800 zł,
II – Pani Monika Zawierowska – Srocka, za przygotowanie „Soku z owoców czarnego bzu” – nagroda 600 zł,
dwa III – Pani Monika Rusiewicz za produkt „Oporzynka Chleb Tradycyjny” i Zgredzik Magdalena Borsuk za „Pierniki” – nagroda 500 zł.
Pozostali uczestniczy otrzymali wyróżnienia i nagrody w kwocie 150 zł:
– Koło Gospodyń Wiejskich Łaziska za „Zupę z dyni” i „ Karkówkę faszerowaną”,
– Koło Gospodyń Wiejskich Ludwikowo za „Gołąbki zapiekane inaczej” i „Wątróbkę w płatkach migdałowych”,
– Koło Gospodyń Wiejskich Kobylec za „Ślepe Ryby z myrdyrdą” i „Serca odpustowe”,
– Koło Gospodyń Wiejskich Wiatrowo za „Zupę Kwaśniak z pyrkami”
– pani Anna Zawierowska za „Ciasto Orzechowo – Miodowe”,
– Grupa dla Rybna Wielkiego za „Pasztet mięsny” i „Szare kluchy ze skrzyczkami i kapustą”,
– pani Grażyna Zawierowska za „Kaszankę z pęczakiem”
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie, przygotowanie wspaniałych potraw i życzymy wielu sukcesów w przygodzie kulinarnej oraz satysfakcji z pasji gotowania.
Organizacja konkursu, w tym zakup nagród była sfinansowana ze środków PO Rybactwo i Morze 2014-2020.