Z inicjatywy Burmistrza i Miasta i Gminy Skoki – Tadeusza Kłosa, w ramach cyklu spotkań „Przy Śniadaniu”, 2 lutego 2019 roku został zorganizowany pokaz ekonomicznego palenia w piecu.
Do pokazu użyto dwóch prymitywnych pieców z tą różnicą, że w jednym rozpalono ogień „od góry”, a w drugim „od dołu”. Jak można było się naocznie przekonać piec rozpalony „od dołu” emitował bardzo duże ilości dymu do atmosfery.
Zgodnie z instrukcją portalu „Czyste Ogrzewanie”, prowadzonym przez Wojciecha Tretera każdy, kto ma piec, kocioł albo kominek, natychmiast może zacząć palić w nim praktycznie bez dymu– to jest o 50–80% czyściej i nie dość, że nic nie kosztuje, to jeszcze pozwala oszczędzić do ok. 30% opału – bo skoro lepiej dopala się paliwo, to powstaje z niego więcej ciepła. Wystarczy zastosować opisaną poniżej technikę palenia bez kopcenia.
Stare piece kopcą dlatego, że źle w nich palimy. Źle – mimo że tak palą “wszyscy, od zawsze”. Źle, bo w tej metodzie paliwo smaży się zamiast poprawnie i w całości spalać.
Dym i smród powstaje wtedy, gdy dużą ilość węgla lub drewna podpalasz od dołu lub wrzucasz na żar.