18 grudnia 2012 roku w Ośrodku Amifitoterapi: „APIHERBA” w Witosławiu Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski 9 podmiotom gospodarczym – rolnikom, producentom i popularyzatorom oferującym konsumentom oraz turystom – tradycyjne regionalne produkty i potrawy wysokiej jakości wręczył certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
Miło nam poinformować, że tego zaszczytnego wyróżnienia dostąpiła też pani Dorota Kamińska, właścicielka skockiej „Karczmy Kołodziej”. W związku z otrzymanym wyróżnieniem w imieniu wszystkich korzystających z usług naszej „Karczmy” szczerze pani Dorocie gratulujemy.
Przy okazji informujemy, że Województwo Wielkopolskie od ponad czterech lat jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego ułatwiającej konsumentom oraz turystom dostęp do lokalnej i regionalnej żywności wysokiej jakości. Po grudniowych nominacjach Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego liczy 53 członków – rolników, hodowców, restauratorów, rzemieślników (m.in. masarzy, piekarzy i cukierników) wytwarzających i sprzedających żywność naturalną, w tym ekologiczną, charakterystyczną dla regionu.
Nasza „Karczma”, aby zyskać certyfikat i znaleźć się w Sieci musiała przejść weryfikację powołanego przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego Zespołu Opiniodawczo-Doradczego ds. Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, a w swej codziennej działalności musi spełniać następujące warunki:
1) używać w znaczącym stopniu składniki i surowce wytwarzane w Wielkopolsce;
2) opisać w szczegółach klientom, skąd wspomniane surowce i składniki pochodzą;
3) produkować potrawy, które mają historyczne powiązanie z Wielkopolską oraz rozszerzać ofertę kulinarną Wielkopolski;
4) w przypadku, gdy produktów do jego przygotowania nie da się pozyskać lokalnie, produkty te można sprowadzać z innych regionów, pod warunkiem nienaruszania regionalnego wizerunku dania;
5) zawsze serwować regionalne potrawy oznaczone w menu logo Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska;
6) używać logo Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska wyłącznie do promocji wielkopolskich potraw regionalnych.